MUZEUL AGERPRES

Ivan Patzaichin – campion şi antrenor de campioni

Declarat de către Federaţia Internaţională de Kaiac-Canoe Sportivul Secolului al XX-lea, Ivan Patzaichin este unul dintre cei mai apreciaţi sportivi români. 

Ivan Patzaichin campion olimpic

Ivan Patzaichin, medaliat cu aur (locul I) la kaiac-canoe (C1 1000 m), JO Munchen, 1972.
Autor: RADU CRISTESCU
Credit: AGERPRES FOTO/ARHIVA
Redactor: Mihaela Tufega

Ivan Patzaichin (n. 26 noiembrie 1949, Mila 23, Tulcea) a câştigat peste 40 de titluri de campion naţional şi peste 30 de campion balcanic. A cucerit opt medalii de aur, şapte de argint şi şapte de bronz la campionatele mondiale de kaiac-canoe. A obţinut aurul olimpic de patru ori şi argintul de trei ori la Jocurile Olimpice.

Ivan Patzaichin Jocurile Olimpice

Cea de-a XX-a editie a Jocurilor Olimpice s-a desfăşurat la Munchen (Germania de Vest), în perioada 26 august – 11 septembrie 1972. În imagine: Ivan Patzaichin, medaliat cu aur (locul I) la kaiac-canoe (C1 1000 m).
Autor: RADU CRISTESCU
Credit: AGERPRES/FOTO ARHIVA ISTORICA
Redactor: MIHAELA TUFEGA

S-a retras din competiţii în 1984, devenind antrenor la clubul Dinamo. După aceea a antrenat lotul naţional şi pe cel olimpic de kaiac-canoe, echipe care au câştigat peste o sută de titluri sub conducerea sa.

Ivan Patzaichin, Regele Mihai

Regele Mihai, Ivan Patzaichin şi Simina Mezincescu la Seara Palatului Elisabeta dedicată Radioului Europa Liberă.
Autor: LUCIAN TUDOSE
Credit: AGERPRES/ FOTO
Redactor: NICOLETA COLIBASEANU

Multiplul campion este general de brigadă în rezervă, maestru emerit al sportului şi antrenor emerit. Comitetul Internaţional Olimpic l-a distins cu Colanul de Platină, COSR cu Colanul de Aur, Regele Mihai i-a oferit Decoraţia Regală „Nihil Sine Deo” iar din partea statului român a primit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” şi „Meritul Sportiv” clasa I.

Mihai Covaliu, presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR), ii inmaneaza Colanul de Aur, cea mai inalta distinctie a COSR, lui Ivan Patzaichin.
Autor: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Credit: AGERPRES FOTO
Redactor: Catalina Paun

Prin Asociaţia „Ivan Patzaichin – Mila 23”, campionul român se ocupă de promovarea ecoturismului şi a zonelor din Delta Dunării şi organizează Festivalul Internaţional al bărcilor cu vâsle „Rowmania”.

Next Post

© 2021 MUZEUL AGERPRES

Theme by Anders Norén

error: Conţinut protejat!