MUZEUL AGERPRES

Teatrul Naţional – 1930

Teatrul Naţional din Bucureşti (placă fotografică). 1930

În 1834 ia fiinţă Societatea Filarmonică, la iniţiativa lui Ion Heliade Rădulescu şi Ion Câmpineanu. Doi ani mai târziu,  Societatea Filarmonică a cumpărat Hanul Câmpinencii pentru a construi clădirea Teatrului Naţional. După ce în 1945 este ales planul arhitectului vienez Heft, începe construcţia clădirii în stil baroc. Teatru cel Mare din Bucureşti se deschide în 1852, primul director fiind Costache Caragiale. Sala de spectacole, cu o capacitate redusă, construită iniţial pentru protipendadă, a fost mărită pentru a cuprinde şi alte categorii de spectatori. Prima reprezentaţie are loc la 31 decembrie 1852 cu piesa „Zoe sau Un amor românesc”.

Teatrul cel Mare devine instituţie publică de cultură în 1864, când, printr-un decret semnat de primul ministru de atunci, Mihail Kogălniceanu, „s-a hotărât să se ia pe contul statului şi să devină instituţie naţională”.În 1875, Alexandru Odobescu, director al teatrului, pune pe frontispiciu numele instituţiei: Teatru Naţional.

În timpul Războiului de Independenţă, teatrul organizează reprezentaţii în folosul soldaţilor răniţi şi pentru întreţinerea spitalelor. Pe parcursul reprezentaţiilor, publicul era ţinut la curent cu evenimentele de pe front.

Din 1880 – Încep să fie puse în scenă piesele de rezistenţă din dramaturgia lui Vasile Alecsandri, iar din 1884, cele ale lui Ion Luca Caragiale.

În timpul primului război mondial, Trupa Teatrului Naţional se refugiază la Iaşi.

Primul turneu oficial al Teatrului Naţional Bucureşti în Transilvania şi Banat are loc în 1919, cu dramele „Apus de soare” de Barbu Ştefănescu Delavrancea şi „Răzvan şi Vidra” de Bogdan Petriceicu Hasdeu.

În 1939, Camil Petrescu, director al Teatrului Naţional, inaugurează o şcoală de regie experimentală.

Perioada 1941 – 1944 reprezintă directoratul lui Liviu Rebreanu. În 1942  e înfiinţat  Muzeul Teatrului Naţional prin strădania lui George Franga.

În 1944, clădirea Teatrului Naţional din Calea Victoriei este distrusă în timpul bombardamentului de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. Teatrul continuă să funcţioneze în sălile: Comedia (Majestic), Studio din Piaţa Amzei, sălile de festivităţi ale liceelor „Sfântul Sava” şi „Matei Basarab”, Cercul Militar; după o vreme, rămâne doar cu sălile Comedia şi Studio.

AGERPRES FOTO

Autor: RADOR
Redactor: VLAD RUSEANU
Documentare: MARINA BADULESCU

Next Post

Previous Post

© 2021 MUZEUL AGERPRES

Theme by Anders Norén

error: Conţinut protejat!