MUZEUL AGERPRES

Inundaţii în Judeţul Alba – 1970

În imagine: Vasile Moldovan (stânga), fotoreporter AGERPRES.

În anul 1970 au fost devastate de ape mai mult de 1.500 de localităţi din România. Peste un milion de hectare au fost acoperite de ape. Au fost total afectate de ape 83 de localităţi, iar parţial 1.528. De asemenea au fost avariate 385 de unităţi economice, au fost inundate 85.000 de case, dintre care peste 13.000 au fost complet distruse. Cele mai mari pagube au fost înregistrate la Satu Mare. Aici, apele au spart un dig şi o uzină electrică şi au lăsat în întuneric oamenii ce încercau să se salveze.

Inundaţiile din primăvara-vara anului 1970 sunt incluse în categoria celor mai grave calamităţi naturale care au lovit România în secolul al XX-lea. Revărsarea principalelor râuri, a afluenţilor acestora şi a Dunării a fost provocată de topirea bruscă a zăpezilor şi de ploile abundente care au căzut în lunile mai-iunie ale acelui an.

Primul val de inundaţii s-a produs în perioada 12-15 mai 1970 şi a afectat 37 din cele 39 de judeţe ale ţării. La scurt timp după dezastru, presa comunistă publica o serie de reportaje despre vizitele lui Nicolae Ceauşescu în zonele afectate, dar şi articole mobilizatoare care vorbeau despre obligaţia fiecărui cetăţean de a-şi aduce aportul la refacerea ţării. Exemplul a fost dat chiar de membrii ai Comitetului Executiv al CC al PCR care, în şedinţa din 18 mai 1970, au hotărât să ofere salariul pe o lună pentru fondul de ajutorare a judeţelor lovite de calamităţi. De asemenea, a fost deschis contul “CEC – 2000” la Casa de Economii şi Consemnaţiuni în fiecare judeţ şi în municipiul Bucureşti, în care cetăţenii puteau depune sume de bani în sprijinul celor ce au avut de suferit de pe urma inundaţiilor. Între 23-25 mai şi 12-13 iunie 1970 apele au lovit din nou numeroase zone ale ţării. La finele lunii mai, inundaţiile au fost provocate de ploile abundente care au căzut neîntrerupt timp de 48 de ore, în special în bazinul superior al Târnavelor, pe Oltul superior, în bazinul Bârladului şi pe râurile din Banat, dar şi de ninsorile căzute în munţi, stratul de zăpadă atingând, de pildă, la Vârful Omu o grosime de 110 cm. În prima parte a lunii iunie, ploile au fost principala cauză a deluviului, pagube importante fiind produse în judeţele Satu-Mare, Maramureş, Bihor, Alba, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Sibiu, Hunedoara, Gorj.

AGERPRES FOTO

Autor: ARMAND ROSENTHAL
Credit: AGERPRES FOTO/ARHIVA
Redactor: VLAD RUSEANU

Next Post

Previous Post

© 2020 MUZEUL AGERPRES

Theme by Anders Norén

error: Conţinut protejat!