MUZEUL AGERPRES

Centura de campion mondial IBF – 2007

Centura de campion mondial la box profesionist, categoria supermijlocie, versiunea International Boxing Federation (IBF), câștigată de Lucian Bute.

Lucian Bute, supranumit ‘Mister KO’, s-a născut la 28 februarie 1980, în comuna Pechea, judeţul Galaţi, iar acum locuieşte la Montreal, în Canada. Ca amator, a câştigat medalia de bronz la Campionatul Mondial din 1999, Houston, Texas (SUA), precum şi medalia de aur la Jocurile Francofoniei din 2001.

În anul 2003 a devenit boxer profesionist, semnând un contract cu clubul canadian Interbox. Din acel moment, Lucian Bute a obţinut 31 de victorii, dintre care 24 prin KO, şi a suferit o înfrângere. Antrenorul său este Stephane Larouche, fostul antrenor al campionilor mondiali Eric Lucas şi Leonard Dorin Doroftei.

La 15 iunie 2007, Lucian Bute a câştigat, prin decizie unanimă, partida cu Sakio Bika, calificându-se în finala pentru titlul IBF, acordat de Federaţia Internaţională de Box. În acelaşi an, la 19 octombrie, Bute a boxat în compania campionului de categorie mijlocie Alejandro Berrio, pe care l-a învins prin KO tehnic în runda a 11-a. Cu acel prilej, Lucian Bute a devenit al treilea boxeur român profesionist care a cucerit titlul de campion mondial, după Mihai Leu şi Leonard Doroftei.

La 29 februarie 2008, pugilistul român şi-a apărat pentru prima oară cu succes titlul de campion mondial la categoria super-mijlocie, după ce l-a învins prin KO tehnic în repriza a zecea, pe americanul William Joppy, la Montreal. În data de 24 octombrie 2008, Lucian Bute l-a învins pe mexicanul Librado Andrade prin decizie unanimă, păstrându-şi astfel titlul IBF. La 13 martie 2009, boxerul român şi-a păstrat centura de campion mondial IBF la categoria super-mijlocie după ce l-a învins prin KO tehnic, în repriza a patra, pe columbianul Fulgencio Zuniga. Al patrulea meci în care Lucian Bute şi-a pus centura în joc a fost împotriva lui Librado Andrade, la 28 noiembrie 2009, la Quebec. În această confruntare, românul l-a surclasat categoric pe adversarul său, printr-un KO tehnic în repriza a patra. Bute şi-a apărat pentru a cincea oară titlul mondial în faţa columbianului Edison Miranda, pe care l-a trimis la podea în repriza a treia, într-o gală ce a avut loc la 17 aprilie 2010, la Montreal.

La 15 octombrie 2010, la Montreal, Lucian Bute a devenit pentru a şasea oară campion mondial învingându-l prin KO tehnic în repriza a noua pe americanul Jesse Brinkely. De la acel meci, Lucian Bute i-a mai învins pe jamaicanul Glen Johnson, la Montreal, pe francezul Jean Paul Mendy, într-o gală la Bucureşti şi pe irlandezul Brian Magee, la Montreal.

La 26 mai 2012, boxerul român Lucian Bute a fost învins de britanicul Carl Froch prin KO tehnic în repriza a cincea şi a pierdut centura de campion mondial IBF la categoria supermijlocie, într-o gală profesionistă disputată în Capital FM Arena din Nottingham. După acest meci, Bute a câştigat partida disputată în compania rusului Denis Gracev, pe 3 noiembrie 2012, luând centura NABF la categoria semigrea.

Pugilistul român a terminat studiile la Universitatea din Galaţi. A absolvit în domeniul educaţiei fizice, obţinând punctajul maxim de 10 la examenul final.  Are, de asemenea, o diplomă de master în Sport Management.

În decembrie 2011, el a trecut testul de cetăţenie canadiană. La 26 martie 2012, Lucian Bute a devenit oficial cetăţean canadian.

Lucian Bute a primit la 10 noiembrie 2010 ‘Placheta Camerei Deputaţilor’, în semn de respect pentru succesele obţinute de-a lungul carierei. A fost numit Boxerul anului în Canada în 2008 şi Sportivul Anului în 2008, 2009, 2010 şi 2011 în România şi în 2011 în Quebec.

AGERPRES FOTO

Autor: SORIN LUPSA
Credit: ROMPRES/FOTO
Redactor: NICOLETA COLIBASEANU
Documentare: MARINA BADULESCU

 

Next Post

Previous Post

© 2020 MUZEUL AGERPRES

Theme by Anders Norén

error: Conţinut protejat!