MUZEUL AGERPRES

Vizita Papei Ioan Paul al II-lea – 1999

În mai 1999, Sfântul Ioan-Paul al II-lea făcea o vizită istorică în România. Era prima călătorie apostolică a unui Papă al Romei într-o ţară majoritar ortodoxă. Într-un fel, vizita Suveranului Pontif a schimbat definitiv relaţiile dintre Biserica Catolică şi cele ortodoxe, iar dialogul frăţesc dintre cele două culte creştine a intrat într-o nouă epocă istorică.

În 7 mai 1999, Suveranul Pontif săruta pământul României, ţară pe care a numit-o Grădina Maicii Domnului. La aeroport, Papa Ioan-Paul al II-lea era întâmpinat de preşedintele Emil Constantinescu, de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist, de mitropolitul greco-catolic, Lucian Mureşan, de mitropolitul romano-catolic, Ioan Robu, şi de nunţiul apostolic Jean-Claude Perisset. Papa Ioan-Paul al II-lea a fost primit în Palatul Patriarhiei, apoi a urmat o recepţie la Palatul Cotroceni. Sfântul Părinte a rostit un discurs în limba română în care a spus că se roagă pentru cicatrizarea rănilor produse în perioada comunistă în relaţia dintre catolici şi ortodocşi. Este vorba de perioada în care Biserica Română Unită a fost interzisă de comunişti cu complicitatea unor ierarhi ortodocşi, iar bisericile greco-catolice au fost transformate forţat în biserici ortodoxe.

A doua zi Sfântul Ioan-Paul al II-lea a vizitat, în Cimitirul Belu, mormintele a doi martiri pentru credinţă: cardinalul Iuliu Hossu şi episcopul Vasile Aftenie. Apoi, Papa s-a recules la Monumentul Eroilor Revoluţiei din 1989.

În catedrala romano-catolică Sfântul Iosif l-a regăsit pe cardinalul greco-catolic Alexandru Todea, fost deţinut politic, care a fost adus în Bucureşti în scaunul cu rotile. După liturghie, Papa Ioan-Paul al II-lea s-a întâlnit cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar în data de 9 mai a oficiat o celebrare euharistică în Parcul Izvor din Bucureşti, la care au participat sute de mii de persoane. Papa a rostit predica în limba română şi a oferit binecuvântări în română, maghiară, germană şi poloneză, apoi l-a invitat pe patriarhul Teoctist la Roma. Cei doi conducători ecleziastici s-au îndreptat împreună în papamobil spre aeroport, în aclamaţiile unui milion de oameni care, vreme de trei zile, au scandat ”Unitate!”.

AGERPRES FOTO

Autor: PAUL BUCIUTA
Credit: AGERPRES FOTO/ARHIVA
Redactor: MIHAELA TUFEGA

AGERPRES FOTO

Autor: ARTUR MUSTATA
Credit: AGERPRES FOTO/ARHIVA
Redactor: MIHAELA TUFEGA
Documentare: MARINA BADULESCU

 

Next Post

Previous Post

© 2020 MUZEUL AGERPRES

Theme by Anders Norén

error: Conţinut protejat!