MUZEUL AGERPRES

Florian Pittiş – 1993

Florian Pittiş – actor, regizor, traducător, cântăreţ, textier, realizator de emisiuni radio – s-a născut la 4 octombrie 1943, la Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1966, clasa profesorului Radu Beligan, potrivit site-ului artistului, www.pittbeat.ro.

În 1969, a intrat în trupa Teatrului ”Lucia Sturdza Bulandra”, colaborând cu regizori de renume precum Liviu Ciulei, Andrei Şerban, Alexandru Tocilescu, Sanda Manu, Dan Micu. A interpretat zeci de roluri în piese celebre – Lucius din ”Iulius Caesar” de W. Shakespeare, Camile Chandebise din ”Puricele în ureche” de G. Feydeau, Colin Talbo din ”Harfa din iarbă” de T. Capote, Arlechino din ”Mincinosul” de C. Goldoni, Valentin din ”Valentin şi Valentina” de M. Roscin, Bufonul din ”A 12-a noapte” de W. Shakespeare, Alencon din ”Elisabeta I” de Paul Foster, Alioska din ”Azilul de noapte” de M. Gorki, Traian din ”Titanic vals” de T. Muşatescu, Edmund/Jamie din ”Lungul drum al zilei către noapte” de Eugen O’Neill, Radu cel Frumos din ”Răceala” de M. Sorescu, Ariel din ”Furtuna” de W. Shakespeare, Leonard Brazil din ”Cum se numeau cei patru Beatles” de Stephen Poliacoff, Laertes din ”Hamlet” de W. Shakespeare,

Teodoro din ”Câinele grădinarului” de Lope de Vega, Frank din ”Meditaţiile Ritei” de Willy Russel, Mortimer din ”Arsenic şi dantelă veche” de J. Kesserling, Tiresias din ”Antigona” de Sofocle, precizează site-ul www.pittbeat.ro.

A regizat piese într-o o serie de spectacole, printre care ”Cum se numeau cei patru Beatles”, ”Câinele grădinarului”, ”Meditaţiile Ritei”, ”Black & White”. Vocea lui Florian Pittiş a devenit o marcă a emisiunii ”Teleenciclopedia” difuzată de TVR. A apărut în filmele ”Gioconda fără surâs”, “Adio, dragă Nela”, “Veronica se întoarce”, “Înnebunesc şi-mi pare rău”, ”Frumoasele vacanţe”, “Serenadă pentru etajul XII”, “Mama”. În televiziune a făcut senzaţie în trio-ul muzical creat de Alexandru Bocăneţ, alături de Anda Călugăreanu şi Dan Tufaru. Mai târziu a activat în Cenaclul Flacăra.

Pasionat de rock, Florian Pittiş a promovat acest gen muzical prin emisiuni radiofonice şi cronici în multe publicaţii. Primele spectacole de muzică şi poezie le-a susţinut în anii ’70, la Teatrul Bulandra, alături de actorul Ion Caramitru şi de formaţia Sfinx. În 1981, a început să realizeze seria ”Poezia muzicii tinere”, spectacol  în care prezenta marile succese ale formaţiei Beatles din anii ’62-’66, prelungite cu multă muzică.

A tradus în limba română cântece din repertoriul lui Bob Dylan: ”A Hard Rain’s A-Gonna Fall”, ”Death is Not the End”, ”Don’t Think Twice, It’s All Right”, ”Mr. Tambourine Man”, ”She Belongs to Me”, ”Silvio”, conform site-ului cinemagia.ro.

În 1992, a fondat grupul ”Pasărea Colibri”, împreună cu Mircea Baniciu. Primul album lansat a fost ”Nu trântiţi uşa!” al lui Mircea Vintilă şi Florian Pittiş, la care au colaborat cu Mircea Baniciu şi Vlady Cnejevici. Au urmat albumele ”În căutarea cuibului pierdut” (1995), ”Ciripituri” (1996), ”Cântece de bivuac” (1999). În 2000, Florian Pittiş a renunţat să mai participe la spectacole.

În martie 1999 a devenit directorul postului Radio Romania Tineret, care, în noiembrie 2004, s-a transformat în Radio 3net, primul radio românesc care a emis exclusiv pe Internet.

La 7 februarie 2004, a primit din partea Preşedinţiei României Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – “Arta Spectacolului”, ”în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.

A fost pasionat de fotbal, fan al echipei Rapid şi membru al Clubului Aristocratic Rapid. A murit la 5 august 2007.

AGERPRES FOTO

Autor: MIHAI SAVU
Credit: AGERPRES FOTO/ARHIVA
Redactor: MIHAELA TUFEGA
Documentare: MARINA BADULESCU

 

Next Post

Previous Post

© 2021 MUZEUL AGERPRES

Theme by Anders Norén

error: Conţinut protejat!