MUZEUL AGERPRES

Cetatea Făgăraş – 1998

Cetatea Făgăraş, cu o vechime de peste 650 de ani, este situată chiar în centrul oraşului. De la începutul secolului al XVII-lea si până la finele sale, cetatea a fost, cu mici întreruperi, reşedință a principilor Transilvaniei, sala Dietei găzduind patru din adunările ţinute aici.

Cetatea Făgăraşului, cel mai impunător monument al ţinutului, este una dintre cele mai mari şi mai bine păstrate din întreaga ţară şi chiar din Europa, după cum menţionează site-ul Primăriei municipiului. Complexul feudal fortificat de la Făgăraş, a cărui construcţie a început la sfârşitul secolului al XlV-lea şi se continuă, prin adăugiri succesive, până la mijlocul secolului al XVII-lea, a fost precedat de o fortificaţie din lemn, înconjurată cu un şanţ şi val de pământ, atestată arheologic pentru secolul al XII-lea, ce dovedeşte existenţa unei organizări politico-militare autohtone voievodale timpurii în Ţara Făgăraşului. În secolul al XV-lea cetatea din piatră şi cărămidă de la Făgăraş este atestată ca cetate militară de apărare, cu patru turnuri bastionare la colţuri şi un turn de avanpost pe latura de est.

Între anii 1528-1541, Ştefan Mailat, stăpânul domeniului feudal al Făgăraşului, apoi voievod al Transilvaniei, transformă cetatea militară de apărare într-un castel feudal fortificat.

Reşedinţă a principilor Transilvaniei, complexul feudal fortificat de la Făgăraş şi-a definit forma şi proporţiile actuale în ultima parte a secolului al XVI-lea şi în prima jumătate a secolului al XVII-lea. Importante lucrări sunt întreprinse în vremea principilor Gabriel Bethlen (1613-1629) şi Gheorghe Rackoczi I (1630-1648). În timpul principelui Mihail Apafi (1661-1690) în acest castel a funcţionat Dieta Transilvaniei.

AGERPRES FOTO

Autor: DAN BORZAN
Credit: AGERPRES FOTO/ARHIVA
Redactor: ELENA BALAN
Documentare: MARINA BADULESCU

 

Next Post

Previous Post

© 2020 Agenția Națională de Presă AGERPRES

Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.

error: Conţinut protejat!