MUZEUL AGERPRES

Universiada Bucureşti – 1981

Universiada Bucureşti (19 – 30 iulie 1981); Nadia Comăneci evoluând la paralele.

A 11-a ediţie a Universiadei de vară s-a desfăşurat între 19 şi 30 iulie 1981 la Bucureşti. Cu acest prilej, 2.912 de sportivi din 86 de ţări au participat în cadrul a 10 sporturi. Nicolae Ceauşescu a dorit iniţial să ţină Jocurile Olimpice de vară în România, dar contextul era nefavorabil. În cele din urmă, a optat pentru Universiadă, a cărei organizare era mai modestă. Jocurile Universitare au fost deschise de Ceauşescu pe Stadionul 23 August, acum Stadionul Naţional, renovat şi modernizat cu ocazia aceasta. Nadia Comăneci a aprins flacăra Jocurilor. A fost ultima competiţie în care marea gimnastă a participat înainte să se retragă din cariera sportivă.

Complexul studenţesc Regie al Institutului Politehnic Bucureşti a găzduit sportivii, fiind amenajat şi devenind „Satul Universiadei”. În cadrul acţiunii de amenajare au fost antrenaţi în muncă patriotică 5.000 de studenţi ai institutului, cadre didactice, personalul tehnico-administrativ. 800 de studenţi ai institutului au participat la repriza studenţilor din Ceremonia de deschidere, pregătind şi executând un program de gimnastică.

Dintre atleţii noştri, s-au evidenţiat campioanele Doina Melinte la proba de 800 m şi Florenţa Crăciunescu  la aruncarea discului. Aceeaşi Doina Melinte a luat medalia de argint la proba de 1.500 m, distincţie cu care au fost răsplătiţi şi Anişoara Cuşmir (săritura în lungime), Pal Palffy (110 m garduri) şi Gyorgy Marko (10.000 m). Medaliile de bronz au revenit atleţilor români Tudoriţa Moruţan (800 m), Maria Radu (3.000 m), Vali Ionescu (lungime), Marian Ionescu (disc), Corina Tifrea (heptatlon), Liodor Pescaru (20 km marș), Gheorghe Buruiană (maraton), Ion Zamfirache (disc) şi ştafetei feminine de 4×100 m. La gimnastică, Nadia Comăneci a adus cinci medalii de aur.

21 iulie 1981

AGERPRES FOTO

Autor: ADRIAN POPESCU
Credit: AGERPRES/FOTO/ARHIVA
Redactor: ELENA BALAN
Documentare: MARINA BADULESCU

Next Post

Previous Post

© 2021 MUZEUL AGERPRES

Theme by Anders Norén

error: Conţinut protejat!