MUZEUL AGERPRES

Memorialul Victimelor Holocaustului – 2012

Memorialul Victimelor Holocaustului în România a fost inaugurat la 8 octombrie 2009. Ansamblul cuprinde o incintă memorială, două instalaţii cu pietre de mormânt desacralizate din cimitirele din Odessa şi Bucureşti, precum şi cinci sculpturi amplasate în jurul incintei centrale: Coloana Memorială, Via Dolorosa, Roata Romilor, Steaua lui David şi Epitaf.

Programul pentru realizarea unui Memorial al Holocaustului în România a fost iniţiat în 2006, ca urmare a recomandărilor Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului din România, condusă de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, şi după consultările cu personalităţi ale vieţii publice, reprezentanţi ai Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, oameni de cultură şi artă şi supravieţuitori ai Holocaustului. Memorialul este expresia datoriei de a recunoaşte şi de a asuma crimele comise în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial împotriva comunităţii evreieşti şi împotriva comunităţii rome.

Tot în 2006, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional a demarat concursul de creaţie plastică pentru realizarea Memorialului Holocaustului în Bucureşti. Câştigător a fost desemnat proiectul realizat de sculptorul Peter Jacobi, fiind considerat drept reprezentarea cea mai complexă şi completă a ceea ce a reprezentat Holocaustul în România.

Elementul definitoriu pentru Memorial este “mişcarea”, creată prin jocuri de lumini şi umbre. Memorialul se află parţial sub nivelul solului. În afară de sculpturi, în exteriorul său este amplasat un zid de aproximativ 300 de metri pătraţi din plăci de fibră, pe care sunt perforate mai multe texte, reprezentative pentru Holocaustul din România. Coloana memorială, numită şi Coloana amintirilor, îşi schimbă profilul când vizitatorul o înconjoară. Are o înălţime de 17 metri, diametrul ei variind între 1,40 m şi 1,55 m. Este turnată în fontă, iar modulii ruginiţi sunt înşiruiţi pe un pilon central. Are o greutate de 18 tone. Relieful Via Dolorosa, din granit, stilizează o cale ferată ce aminteşte de modul inuman în care au fost transportate victimele. Roata Romilor este o sculptură de aproximativ 2,8 m în diametru, din fontă turnată.

10 octombrie 2012

AGERPRES FOTO

Autor: CRISTIAN NISTOR
Credit: AGERPRES/ FOTO
Redactor: MIHAI DRAGOS GEORGESCU
Documentare: MARINA BADULESCU

 

Next Post

Previous Post

© 2020 MUZEUL AGERPRES

Theme by Anders Norén

error: Conţinut protejat!