MUZEUL AGERPRES

Slujba de Înviere la Mânăstirea Sfânta Ana – 2010

Mânăstirea Sfânta Ana este așezată pe defileul Dunării, unul dintre cele mai frumoase locuri naturale din țara noastră. Așezământul monahal este o mânăstire de maici, aflată în Orșova, județul Mehedinți, și are drept hram praznicul Sfintei Ana, prăznuită la data de 25 iulie.

Mânăstirea este așezată pe coama Dealului Moșului, care domină orașul Orșova. Această mănăstire are un istoric aparte, fiind ctitorită de către cunoscutul ziarist interbelic Pamfil Șeicaru, care a luptat în zona Orșovei în calitate de tânăr sublocotenent al Regimentului 17 Infanterie în primul Război Mondial. Ceea ce l-a făcut pe acesta să ridice o mănăstire este o întâmplare petrecută în anii războiului, întâmplare care l-a marcat profund. În toamna anului 1916, chiar pe Dealul Moșului, ziaristul a fost acoperit cu pământ, alături de camaradul sau de arme, Petre Găvănescu, de explozia unui obuz la foarte mică distanță de aceștia. Amândoi au scăpat cu viață, iar Șeicaru a făgăduit să ridice în acest loc, atunci când va avea posibilități materiale, o mânăstire, în semn de mulțumire lui Dumnezeu, dar și în memoria tuturor eroilor care au căzut pentru o Românie Mare, după cum notă el însuși în actul de donație a mânăstirii către Mitropolia Olteniei, document notificat la Munchen la data de 24 martie 1975.

Mânăstirea Sfânta Ana a fost construită între anii 1936 și 1939, perioada în care Șeicaru era director al ziarului Curentul și deputat în Parlamentul României. Mânăstirea, care trebuia să poarte hramul Sfânta Ana, după numele mamei ctitorului sau, nu a fost sfințită imediat după încheierea lucrărilor de construcție.

Ctitoria lui Pamfil Șeicaru, în amitirea eroilor căzuți în primul război mondial, a funcționat până în anul 1945, când, odată cu venirea comuniștilor, a fost transformată în restaurant. Chiliile călugărițelor au fost transformate în locuri de cazare, iar în biserica a funcționat, pe lângă restaurant, și o discotecă.

În anul 1990, Mânăstirea Sfânta Ana a fost preluată de proprietarul de drept, redându-i-se menirea iniţială. Astfel, abia la dată de 2 decembrie 1990, mănăstirea a fost sfințită de episcopul Damaschin Severineanul, vicar al Mitropoliei Olteniei, ajutat de un sobor de preoți localnici.

Ridicarea Mănăstirii Sfânta Ana a fost precedată, pe la 1935, de tăierea prin pădure a unui drum de acces pietruit, lung de un kilometru și jumătate, numit Drumul Eroilor, ce urcă din centrul vechii Orşove pe Dealul Moșului. Pe parcursul său, drumul era străjuit de șapte troite și bănci de popas sculptate din lemn de stejar masiv, în care erau săpate dedicații pentru fiecare regiment care a participat la luptele de la Alion, Cerna și Orșova, în perioada august-noiembrie 1916. Troiţele s-au deteriorat treptat, dispărând prin anii 1960.

Complexul monahal inițial a fost alcătuit ditr-o biserica de lemn, cu elemente de stil tradițional românesc, și chilii pe ambele părți, ansamblul având formă literei U. Ulterior a mai fost construită clopotnița cu un altar de vară și un fost bloc de alimentație publică în care funcționează Muzeul memorial “Pamfil Șeicaru”, biblioteca, trapeza și un atelier de croitorie.

4 aprilie 2010

AGERPRES FOTO

Autor: CRISTIAN NISTOR
Credit: AGERPRES FOTO
Redactor: SORINA PAVEL
Documentare: MARINA BADULESCU

 

Next Post

Previous Post

© 2021 MUZEUL AGERPRES

Theme by Anders Norén

error: Conţinut protejat!