MUZEUL AGERPRES

Cimitirul evreiesc din Iaşi – 2011

Ceremonie de comemorare și serviciul religios dedicat victimelor descoperite în groapa comună de la Popricani, organizată de Federația Comunităților Evreiești din România (FCER), Comunitatea Evreilor Iași și Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România ‘Elie Wiesel’, în Cimitirul evreiesc din Iași.

Potrivit Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului (INSH) “Elie Wiesel”, Parchetul Militar Iaşi a finalizat, în martie 2014, ancheta cu privire la masacrul comis în iunie 1941, de către Detaşamentul 6 Vânători, condus de generalul Gheorghe Stavrescu. Ancheta în acest caz a fost începută în 2010, când în pădurea Vulturi, comuna Popricani, au fost găsite, într-o groapă comună, mai multe oseminte umane. Iniţial, cercetările au fost susţinute de procurorii civili, după care, pentru că existau suspiciuni că este vorba despre crime de război, au fost preluate de procurorii militari.

În urma cercetării la faţa locului şi expertizelor criminalistice amănunţite, s-a stabilit că este vorba despre 36 de persoane, dintre care 15 bărbaţi, nouă femei şi 12 copii, unul având mai puţin de doi ani, care au murit cu mai mult de 30 de ani în urmă, toţi de origine semită. În acelaşi timp, la faţa locului s-au descoperit şi mai multe tuburi de cartuşe, de producţie românească.

După audierea mai multor persoane, între care şi un martor cheie care, la data masacrului avea vârsta de 17 ani şi care a fost ridicat de acasă, de către soldaţii români, după ce a fost confundat cu un tânăr evreu, procurorii militari au stabilit cu certitudine că masacrul a fost comis de oamenii conduşi de generalul Stavrescu.

Procurorii au clasat dosarul, după ce au stabilit că, după mai bine de 70 de ani de la comiterea faptelor, este foarte greu să mai fie găsit vreun vinovat. Potrivit arhivelor Ministerului Apărării Naţionale, general Gheorghe Stavrescu a murit de tuberculoză, în ianuarie 1951, în închisoarea de maximă siguranţă Aiud, unde fusese condamnat la detenţie pe viaţă şi muncă silnică, pentru crime de război legate de masacrul evreilor de la Iaşi. Alţi doi ofiţeri aflaţi în subordinea sa, despre care s-a dovedit că au participat la uciderea victimelor, au murit pe front.

4 aprilie 2011

AGERPRES FOTO

Autor: ADRIAN CUBA
Credit: AGERPRES/ FOTO
Redactor: CATALINA PAUN
Documentare: MARINA BADULESCU

 

Next Post

Previous Post

© 2020 MUZEUL AGERPRES

Theme by Anders Norén

error: Conţinut protejat!