MUZEUL AGERPRES

Chipul lui Decebal – 2010

Chipul regelui dac Decebal este un basorelief înalt de 55 m, aflat pe malul stâncos al Dunării, între localităţile Eşelniţa şi Dubova, în apropiere de Orşova. Basorelieful îl reprezintă pe Decebal, ultimul rege al Daciei, şi este sculptat într-o stâncă. Este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa. Construirea acestui basorelief a durat 10 ani (1994-2004), fiind executată de 12 sculptori-alpinişti. Lucrarea a fost realizată sub conducerea sculptorului român Florin Cotarcea, în ciuda pericolului reprezentat de înălţimi, căldură şi vipere. Pe pontonul din golful făcut de Râul Mraconia, unde se află această sculptură în piatră, cea mai mare din Europa, se poate ajunge doar pe apă, cu barca. Pentru modelarea stâncii s-a folosit peste o tonă de dinamită.

Executarea lucrării a început în vara anului 1994, cu defrişarea copacilor care împădureau stânca. Apoi s-a trecut la curăţarea rocilor, a stâncilor masive care puneau în pericol viaţa oamenilor. Nu s-au putut folosi nici un fel de utilaje grele, toate uneltele de lucru fiind transportate cu barca şi cu saci de 40-50 de kilograme în spinare.

Chiar în faţa basoreliefului, dar pe malul sârbesc, se găseşte de aproape 2000 ani o placă memorială antică (“Tabula Traiana”), având 4 metri lungime şi 1,75 metri înălţime, monument ridicat de împăratul roman Traian, pentru a marca marşul trupelor imperiale romane spre Dacia şi a marca victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac în Războiul din 105-106, dar şi finalizarea drumului militar roman al lui Traian.

3 aprilie 2010

AGERPRES FOTO

Autor: CRISTIAN NISTOR
Credit: AGERPRES/FOTO
Redactor: GABRIELA TARLESCU
Documentare: MARINA BADULESCU

 

Next Post

Previous Post

© 2021 MUZEUL AGERPRES

Theme by Anders Norén

error: Conţinut protejat!