MUZEUL AGERPRES

AN-2 – 2010

Cel mai mare avion de transport biplan de producţie sovietică, Antonov AN-2, folosit atât pentru împrăştierea insecticidelor şi a fertilizanţilor în agricultură cât şi pentru antrenamentul paraşutiştilor din cadrul serviciului Forţelor Aeriene Române.

AN-2 este un biplan uşor, monomotor, foarte rezistent şi longeviv, proiectat în USSR în 1946. Acesta este folosit pentru transportul de pasageri, paraşutism, lucrări agricole şi multe alte sarcini. A fost proiectat pentru a înlocui avionul Polikarpov Po-2, care era folosit atât în agricultură cât şi în roluri utilitare. Primul prototip echipat cu un motor radial Shvetsov ASh-21, a zburat pe 31 august 1947. Al doilea prototip a fost echipat cu un motor mai puternic Shvetsov ASh-62, care permitea avionului să zboare cu o sarcină utilă de 2.140 Kg.

Până în anul 1960, USSR a produs 5.000 de unităţi. Din anul 1960, responsabilitatea producţiei a fost transferată în Polonia lui PZL Mielec. Primul exemplar produs de aceştia a zburat pe 23 octombrie 1960.

De asemenea, China construieşte AN-2 sub licenţă, cu denumirea Y-5. Producţia chineză de Y-5 a fost începută în 1957 de către Nanchang, înainte de a fi transferată la compania Shijiazhuang. Principala versiune chineză este Y5N, iar cea mai nouă versiune este Y5B, care a zburat pentru prima oară în iunie 1989.

O versiune AN-3 a zburat sub formă de prototip la începutul anilor ’80, dar acesta nu a intrat în producţie.

Toate variantele sunt echipate cu motorul radial Shvetsov ASh-62.

De la căderea Uniunii Sovietice şi a statelor comuniste din Europa de Est, cele mai multe companii aeriene din această zonă şi-au retras avioanele AN-2 din serviciu, deoarece unele dintre acestea aveau şi peste 40 de ani. Unii operatori privaţi utilizează în continuare avioanele AN-2, pentru diferite sarcini.

6 iulie 2010

AGERPRES FOTO

Autor: CRISTIAN NISTOR
Credit: ROMPRES/FOTO
Redactor: ALEXANDRU COJOCARU
Documentare: MARINA BADULESCU

Next Post

Previous Post

© 2021 MUZEUL AGERPRES

Theme by Anders Norén

error: Conţinut protejat!